skip to Main Content

TREX-INDEX 2022

2021 is een jaar dat herinnerd zal worden als een jaar van hoge inflatie, namelijk 5,71%. De reden van deze hoge inflatie heeft meerdere oorzaken; hoge energiekosten, hoge grondstofprijzen, … wat een sneeuwbal effect veroorzaakt met prijsstijgingen op andere niveaus en loonstijgingen door de koppeling aan de index. Dergelijke prijsstijgingen blijven uiteraard niet zonder gevolg voor de indexatie van de verzekerde sommen.

Voor bedrijfsgebouwen zien we dit jaar een sterkere stijging dan in de particuliere woningbouw omdat de verhouding materiaalkost tegenover kost van arbeid bij bedrijfsgebouwen zwaarder doorweegt. Voor machines is de prijsstijging erg verschillend naargelang het gaat om productie van standaardmachines (ongeveer 3%) dan wel machinebouw op maat (meer dan 10%).

Trex-index

Troostwijk-Roux Expertises berekent jaarlijks, een specifieke index voor materieel en voor bedrijfsgebouwen; de TREX-Index, die een weergave is van de gemiddelde kostprijs stijging van het afgelopen jaar. In de index-tabel wordt naast de index een coëfficiënt weergegeven om het gebruik van de TREX-index te vereenvoudigen.

Als de verzekerde kapitalen in het verleden reeds werden geïndexeerd, dan volstaat het om de verzekerde kapitalen van afgelopen jaar aan te passen met de TREX-index van 2022. (coëfficiënt van 2021) Als er nog geen indexaties werden toegepast dan volstaat het om per kalenderjaar de (nieuw)waarde van de investeringen te vermenigvuldigen met de coëfficiënt van dat betreffende jaar. Als dit voor ieder investeringsjaar wordt uitgevoerd, wordt de juiste huidige geïndexeerde waarde bekomen.

De Trex-index equipment die een weergave is van de gemiddelde stijging van de kost van de machinebouw kende het voorbije jaar een gemiddelde kostprijsstijging van 5,79%. De Trex-index building die een weergave is van de gemiddelde stijging van de kost voor de constructie van bedrijfsgebouwen, steeg het voorbije jaar met 8%.

Abex-index

De Abex-index, die berekend wordt op de gemiddelde bouwkost van de particuliere woningbouw, inclusief BTW, steeg in 2021 met 5,6%. Voor bedrijven die rapporteren in een andere munt dient er ook rekening te worden gehouden met de wisselkoersverschillen. Het voorbije jaar daalde de dollar met 1,7%, het Britse Pond steeg met 6,1% en de Zwitserse Frank met 3,6%.

Klik hier voor de hele Index nieuwsbrief.

Back To Top
×Close search
Zoeken