skip to Main Content

Voor particulieren en bedrijven.

Voorafgaand aan de uitbetaling van de schadevergoeding van uw woning of vastgoed zal de verzekeraar eerst dienen te verifiëren of er geen hypotheek op dit eigendom aanwezig is.

Het is mogelijk dat er geen hypotheek meer rust op uw pand of dat deze er nooit is geweest. Ook in dit geval is de aanvraag van het hypothecair getuigschrift noodzakelijk. Het document zal dan dienen als bewijs.

De hypothecaire schuldeiser is een bevoorrechte schuldeiser en kan daarom als eerste aanspraak maken op de schadevergoedingen die uw verzekeringsmaatschappij mogelijks zal uitbetalen. De hypothecaire schuldeiser dient dan ook eerst zijn akkoord te geven, vooraleer de schadevergoeding (geheel of gedeeltelijk) mag uitbetaald worden aan de schadelijder.

Uw verzekeringsmaatschappij zal u dus verzoeken een hypothecair getuigschrift te bezorgen, voorafgaand aan een mogelijke uitbetaling van een voorschot en/of van de schadevergoeding voor het gebouw.

Het is dus mogelijk dat er geen voorschot kan uitbetaald worden voor dit document wordt aangeleverd.

Hoe aanvragen?

U heeft hiervoor twee mogelijkheden:

Via uw notaris

Dit is de meest eenvoudige optie. Verifieer even bij uw notaris of er geen bijkomende kosten worden aangerekend bovenop de kosten van het document zelf.

Via uw lokaal hypotheekkantoor

Welk hypotheekkantoor is bevoegd voor de ligging van uw onroerend goed en waar/hoe kan ik het aanvragen?

  • Klik op de link voor naar de site van de overheid te gaan
  • Kies bij ‘Algemene Administratie’: van de Patrimoniumdocumentatie (26)
  • Kies bij ‘Type dienst’: RZ-Kantoor (26312)
  • Kies bij ‘Bevoegdheid’: (26580) Afleveren van inlichtingen en getuigschriften inzake onroerende goederen
  • Vul vervolgens de gemeente en de straat in
  • Druk op de knop ‘Zoeken’

Nu krijgt u alle info met betrekking tot het correcte hypotheekkantoor en kan je vervolgens uw verzoek richten (per brief of per mail).

U kan hiervoor volgende Word document gebruiken, Open document

Kosten en info overheid

U vindt meer info hierover via volgende link

Er zijn inmiddels verzekeringsmaatschappijen die tussenkomen in de kosten voor het aanvragen van het hypothecair getuigschrift (vroeger hypothecair attest).

Back To Top
×Close search
Zoeken